Kaksi suomalaista muotoilijaa

 

Suomalainen huonekaludesign on ollut arvostettua maailmalla. Ilmari Tapiovaara (1914-1999) on ollut yksi tärkeimmistä suomalaisista muotoilijoista ja sisustussuunnittelijoista, jotka tunnetaan ulkomaita myöten.

Ilmari Tapiovaara suunnitteli tuoleja, pöytiä ja muitakin esineitä, joille on edelleen kysyntää maailmalla. Siellä hänet tunnetaan erityisesti yhdestä tuolistaan, jonka nimi on Domus. Tämä tuoli oli alun alkaen tarkoitettu Domus Academican, opiskelija-asuntolan sisustukseen, jonka hän sisusti yhdessä puolisonsa Annikki Tapiovaaran kanssa.

Sotien jälkeen oli pulaa kaikesta, myös huonekaluista. Näin ollen Tapiovaaran vanerista valmistetusta Domus-tuolista tuli suosittu yleisten tilojen monikäyttöinen huonekalu. Tuolin tuli palvella monella tavalla; sekä verhoilun kanssa että ilman verhoilua. Yhtenä kriteerinä oli myös se, että se piti saada pinottua, sillä tilasta oli aina puutetta. Sitä myytiin pelkissä osissa, jolloin tuolin kasaaminen tehtiin vasta paikan päällä. Tällä tavoin oltiin ekologisia ja säästettiin kuljetuskustannuksissa. Ilmari Tapiovaaran muotoilu noudattaa funktionaalista ajattelua, jossa tuotteen suunnittelu ja toteuttaminen vastaa sen käyttötarkoitusta.

Toinen suomalainen, maailmallakin mainetta niittänyt muotoilija on Eero Aarnio (1932).

Aarnio on erittäin monipuolinen sisustusarkkitehti ja muotoilija, mutta yhtenä hänen mestariteoksistaan on pidetty futuristis-tyylistä Pallotuolia. Hän käytti uskaliaasti lujitemuovia suunnittelemiensa huonekalujen materiaalina aikana, jolloin yleensä käytettiin puuta erilaisten huonekalujen pohjalla. Aarnion laaja muotoilutuotanto ulottuu esimerkiksi valaisimiin, logojen suunnitteluun sekä astioihin.