Funktionalismi, on yksi vaikutusvaltaisimpia arkkitehtuurin ja designin suuntauksia, jonka henki elää edelleen vahvana. Funktionalismin pääperiaate oli, että muoto seuraa funktiota – toisin sanoen, rakennusten ja huonekalujen muoto ja ulkoasu määräytyy niiden tehtävien mukaan, ei toisinpäin. Funktionalismilla oli ennen kaikkea yhteiskunnallisia päämääriä, ja sen tärkeimmät arkkitehdit ja suunnittelijat, kuten Le Corbusier, pyrkivät luomaan edullisia, kauniita ja käytännöllisiä asuntoja ja huonekaluja työväenluokalle. Valo oli ensisijaisen tärkeää ja samoin tilojen jako niin, että pienikin asunto vaikutti avaralta.
Funktionalismi on sukua minimalismille, joka on enemmänkin design-suuntaus. Minimalismissa pyritään yksinkertaiseen muotokieleen ja ulkoasuun ilman ylimääräistä koristelua, eli henki on sama kuin funktionalismissa. Skandinaavinen design on usein suhteellisen minimalistista varsinkin nykyisin, kun värimaailma usein rajoittuu mustaan, valkoiseen ja harmaan eri sävyihin.
Hyvä järjestys asuntoon
Minimalismin vastakohta on maksimalismi, jossa yhdistellään kaikkia tyylejä ja värejä sekä yleensäkin haalitaan paljon kaikkea. Minimalismissa sen sijaan ei ole tilaa liialle tavaralle tai visuaaliselle sekasotkulle. On siis olennaisen tärkeää, että asunnon tavarat ovat hyvin järjestettyjä omille paikoilleen ja mieluummin näkymättömiin, jotta yleisilme on siisti ja yksinkertainen.
Minimalistiset asunnot saattavat vaikuttaa käytännön tarpeisiin mahdottomilta, koska ne näyttävät siltä että niissä ei ole sijaa kaikille niille tavaroille mitä normaali-ihminen tarvitsee arjessa. Esimerkiksi lemmikkien omistajilla on paljon välttämättömiä esineitä ja asioita kuten koiran haalarit, purulelut, vuode tai kissan laatikko ja kiipeilyteline. Mutta hyvin suunnitellussa asunnossa kaikelle on paikkansa. Kannattaa investoida esimerkiksi koko eteisen tai makuuhuoneen seinän peittäviin kaappeihin, jossa on runsaasti tilaa kaikille lemmikkien tavaroille josta ne voidaan nopeasti ottaa esille ja pistää takaisin. Käytännöllisyys on tärkeää, koska epäkäytännöllinen koti muuttuu nopeasti sotkuiseksi. Jos koiran haalarit pitäisi säilyttää laatikossa, jonne ylettyy vain tuolin avulla, jäävät ne nopeasti lojumaan eteisen lattialle sateisten metsäretkien jälkeen.
Minimalismi sisustustrendinä on muuntunut minimalismiksi myös elämäntapana, jossa pyritään omistamaan mahdollisimman vähän. Nämä kaksi suuntausta luonnollisesti tukevat toisiaan. Minimalistin kannattaakin miettiä tarkkaan, mikä kodissa on välttämätöntä, ja investoida sitten aikaa ja energiaa siihen, että nämä välttämättömät huonekalut ja tavarat ovat mahdollisimman tyylikkäitä, sopivat yhteen ja kestävät pitkään.
Minimalismia budjetilla
Minimalismin avainsanoja ovat yksinkertaisuus, suoraviivaisuus ja tyylikkyys. Mutta käytännössä, kuinka oma asunto muokkautuu minimalistisen tyylikkääksi sen sijaan, että se näyttää puolityhjältä opiskelijakämpältä? Ankeuden ja yksinkertaisuuden eroa ei välttämättä ole aina helppo ymmärtää. Valaistus on kuitenkin ensisijaisen tärkeää. Hyvällä valaistuksella tila kuin tila näyttää kauniilta, kun taas yksi surkea kattovalo saa tyylikkäänkin huoneen näyttämään selliltä.
Toinen suuri ero johtuu huonekalujen laadusta ja ulkonäöstä. Minimalistisessa kodissa kannattaa panostaa muutamiin todella tyylikkäisiin design-kappaleisiin. Esimerkiksi kirpputoreilta netissä löytyy edullisesti paljon suomalaisia design-klassikoita, kuten Artekin huonekaluja, pallovalo-jalkalamppuja tai upeita ryijyjä, jotka voi sitten yhdistellä neutraaleihin huonekaluihin. Yksinkertainen vaalea tai harmaa sohva ja simppeli valkoinen sohvapöytä toimivat loistavasti, jos niiden vieressä komeilee klassinen Artekin nojatuoli. Edullisin tapa klassiseen tyylikkyyteen on siis ostaa muutama klassinen huonekalu, jotka toki ovat hieman hintavampia, mutta muut huonekalut voivatkin sitten olla edullisimpia, koska niiden rooli on vain olla taka-alalla.