Victor Horta – belgialaisen Art Nouveaun isä

 

Belgialaista Victor Hortaa pidetään yhtenä johtavista Art Nouveau -tyylisuunnan vaikuttajista. Hänen tyylinsä inspiroi monia moderneja taiteilijoita ympäri Euroopan. Victor Horta vaikutti myös belgialaisten avantgarde-ryhmien esteettisiin ajatuksiin.

Victor Horta eli vuosina 1861-1947. Horta opiskeli piirtämistä, tekstiilejä ja arkkitehtuuria Gentin Fine Arts Academyssä Belgiassa. Opintojen jälkeen hän perusti oman toimiston Brysseliin ja vuonna 1893 hän rakensi ensimmäisen “Art Nouveau-tyylisen rakennuksen, Hotelli Tasselin. 1890-luvun loppupuolella oli vuorossa oma talo työtiloineen, joka tunnetaan nykyisin Hortan museona.

Vuosisadan vaihteessa Hortasta tuli laajalti tunnettu ja hänen suunnitteluprojektinsa kasvoivat Brysselin alueella erityisesti rikkaiden teollisuusomistajien keskuudessa. Hänen Art Nouveau- käsialaansa ovat esimerkiksi Brysselin Keskusrautatieasema ja Palais des Beaux Arts-konserttihalli vuodelta 1920.

Innoittajana Hortan taiteeseen oli luonto ja kasvien lineaariset muodot. Hänen taiteessaan vahvat materiaalit, kuten rauta osoittivat sekä voimaa että herkkyyttä. Art Nouveauhun kuului harmonisesti suunniteltuja ornamenttimuotoja tarkkoine yksityiskohtineen niin sisä- kuin ulkotiloissakin. Esimerkiksi talojen sisustukset olivat merkittävän näköisiä, sillä niihin oli suunniteltu epäsäännöllisen muotoisia huoneita, jotka liittyvät toisiin huoneisiin eri tasoilla.

Viktor Horta on ollut luomassa belgialaista Art Nouveau-ajattelua niin arkkitehtuurissa kuin huonekalumuotoilussa. Hänen muotoajatteluaan hyödynnettiin kaikissa mahdollisissa sisustuselementeissä, kuten valaisimissa, värillisissä ikkunoissa, puisissa huonekaluissa ja metallitöissä, oven rivoissa ja jopa ovikelloissa. Hänen lineaariset kasviaiheensa olivat innoittamassa muun muassa monia moderneja hopean työstäjiä sekä lasitöiden tekijöitä.