Design-huonekalut ja sisustus

 

Uuteen kotiin muuttaminen on ihana asia, mutta sisältää paljon työtä. Kodin tunnelma luodaan sisustuksella ja kaikki vanhat huonekalut eivät esimerkiksi sovi tyylinsä tai kokonsa puolesta uuteen kotiin. Vanha rakas tai uusi upea design-huonekalu voi olla se jokin, joka lisää huoneeseen mukavan jujun.

Aalto, Wirkkala ja Lindfors

Design on termi, jota heitellään tänä päivänä menemään aika huolettomasti. Suomi on saanut jonkin verran kuuluisuutta design-maana ja Alvar Aallon ja Marimekon tuotteet tunnetaan ympäri maailman. Kaj Franck, Tapio Wirkkala, Stefan Lindfors, nämä ovat maailmankuuluja muotoilijoita, jolloin kaikki mitä he tekevät on designia, ja heidän muotoilemilleen tuotteille saa lätkäistä hieman isomman hintalapun pintaan, eikö?

Fakta on, että sana design tarkoittaa englanninkielessä yksinkertaisesti muotoilua ja muotoiltua tuotetta. Tämä tarkoittaisi, että kaikki esineet, jokainen saippuapala on muotoiltu, sille on suunniteltu ulkoinen olemus. Se ei kuitenkaan tee saippuapalasta designia, vaan siihen tarvitaan vähän jotain muuta.

Vähän niin kuin taiteesta tekee taidetta se jokin lisäjuju ja myös aika, joka sen tekemiseen on uhrattu, niin myös designissa pitää olla joku uusi oivallus ja se pitää suunnitella ja viimeistellä hyvin. Designissa tärkein ominaisuus on kuitenkin funktionaalisuus, huonekalun tai esineen pitää toimia siinä tehtävässä mihin se on tarkoitettu, tuolissa täytyy pystyä istumaan ja kaiuttimen toistamaan ääntä, olivat ne designia tai ei.

Seuraa sisustustrendejä

Tämä ei ole aina ollut itsestään selvyys, vaan vuosien saatossa on nähty kaikenlaisia trendejä. Nykyään on vallalla yhä enemmän trendi, jossa sisustus perustuu oikeisiin tarpeisiin ja esimerkiksi huonekalujen funktionaalisuus on etualalla.

Kodin sisustamiseen kuuluvat myös ulkotilat, kuten mahdollinen piha, puutarha tai parkkipaikka. Pihakivet luovat tunnelmaa värinsä ja kokonsa puolesta ja niillä voi myös rytmittää puutarhan eri osia.

Kun miettii uuden kodin sisustamista, on hyvä mennä paikan päälle teippirullan kanssa. Sillä voi teippailla lattiaan tai suojapapereihin isojen huonekalujen, kuten sängyn, sohvan ja ruokapöydän koot ja saada hyvän yleiskäsitykseen siitä, miten sisustus toimii kulkuväylien suhteen ja mitä uutta ehkä tarvitaan.

Koko sisustuksen ei tarvitse olla pelkkiä design-huonekaluja. Usein riittää yksi tai kaksi kaunista huonekalua, jota muu sisustus tukee. Vaikka tiettyjen vanhojen suunnittelijoiden huonekaluja himoitaan, on myös tässä asiassa kauneus katsoja silmässä. Jos jokin huonekalu sinun mielestäsi täytyy designin vaatimukset ja suunnittelijasta ei kukaan ole kuullutkaan, niin silloin se on designia.