Tanskalaisen huonekaludesignin klassikot

Ajaton ja klassinen muotoilu takaa, että tuotteen design-arvo säilyy sukupolvesta toiseen. Kolme tunnettua pohjoismaista klassikkoa ovat Seiska-tuolit, Hay-huonekalumallisto ja House Doctorin sisustustuotteet. Tarkastellaanpa seuraavaksi edellä mainittuja tuotteita vähän tarkemmin. Tanskalainen Arne Jacobsen suunnitteli Seiska-tuolin vuonna 1955. Siitä on ajan saatossa muodostunut todellinen klassikko, joka on tyylikäs vielä nykypäivänäkin. Tuolin korkea laatu yhdistettynä sulavaan muotokieleen tekee siitä ajattoman valinnan kotiin kuin kotiin ja tilaan kuin tilaan. Aito Seiska-tuoli on materiaaliltaan korkealuokkaista punapyökkiä, joka kestää huolellisessa käytössä edustavana vuosien ajan. Hayn huonekalumalliston perustajat Rolf ja Mette Hay halusivat luoda yrityksestään uuden tanskalaisen huonekalusuunnittelun airueen, joka tuo 1950- ja 60-lukujen tanskalaisen huonekalusuunnittelun kunnioittavat perinteet uudelleen esiin. House Doctorin sisustustuotteiden suunnittelusta taas vastaa kolmen sisaruksen muodostama perheyritys. Omistajat Rikke Juhl Jensen, Gitte Juhl Capel ja Klaus Juhl Pedersen ovat yhdessä luoneet kohtuuhintaisen ja trendikkään valikoiman sisustustuotteita, jotka ovat suosittuja kaikkialla maailmassa.

Aito laatu ja design kestävät aikaa

Mitä sana design tuo mieleen? Hyvin suunnitellun, laadukkaan, käytännöllisen ja arvokkaan tuotteen? Tuotteen, jonka suunnittelija on halunnut kestävän kauan ja joka tuo iloa sukupolvelta toiselle? Vai onko kyseessä esine, joka henkii aitoa kauneutta? Todennäköisesti design on monen ominaisuuden summa. Loistava esimerkki design-tuotteesta on Arne Jacobsenin luoma Seiska-tuoli. Jacobsenin Seiska-tuolien menestys on jatkunut jo vuosikymmenien ajan , eikä tuotteen suosiolle ei ole näkyvissä loppua. Seiska-tuoleista on valmistettu lukuisia “kopioita”, mutta yksikään kopio ei ole alkuperäisen tuotteen veroinen. Huomattavin ero löytyy kestävyydestä ja siitä, kuinka suurella huolella tuote on valmistettu. Seiska-tuolit on valmistettu aidosta punapyökistä, joka on vahvaa, kestävää ja lujaa puuta. Aidon tuolin materiaali kestää kovaa kulutusta, mutta on silti erittäin hienorakenteista. Kopiotuotteet taas on kyhätty nopeasti halvimmasta mahdollisesta materiaalista, joten tuotteen kestävyydessä on puutteita. Kopiotuolia purettaessa on saatu selville, että sisus on liian pehmeää ja helposti rikkoutuvaa. Toisin on aidon tuotteen laatu: designin ja kestävyyden eteen on nähty suurta vaivaa. Jos kyseessä on maineikas merkki, laatu on yleensä yksi tärkeimmistä tunnusmerkeistä.

Mikä tekee tuotteesta design-tuotteen?

Design-tuote on tunnettu ja kestää sukupolvesta toiseen. Se on alkuperäisen suunnittelijansa kehittämä, hänen ideansa ja vaatimustensa mukaan tehty. Design-tuotetta ostaessa voi olla varma, ettei ole laittanut rahojaan turhaan tavaraan, vaan ostos on aina hintansa arvoinen. Tuote on tehty huolella yksilölliseksi, ja se on ajan kanssa viimeistelty. Design-tuote voi olla käytännössä mikä vain tavara tai esine, esimerkiksi verho, astia tai huonekalu, mutta tuotteessa pitää aina olla ” se jokin”, joka tekee tuotteesta aidon design-tuotteen. On helppo tilata ja ostaa kengät netistä, mutta design-tuotetta ei yleensä osteta hetken mielijohteesta. Usein sen löytämiseen kuluu hieman enemmän aikaa ja ostos suunnitellaan tarkkaan. On olemassa kauppoja, jotka myyvät nostalgisia design-tuotteita, mutta niitä voi löytää myös vanhojen talojen ullakoilta, kuolinpesien kätköistä, kirpputoreilta ja antikvariaateista. Tyypillisimpiä löytöjä ovat erilaiset huonekalut, koriste-esineet, lasituotteet, astiastot, valaisimet tai matot. Myös taulut, julisteet tai kirjat voivat olla arvokasta designia. Moni ei edes tiedä, että oman kellarin tai ullakon kätköissä saattaa olla arvokkaita aarteita.