Panosta ajattomuuteen ja yllätyksiin sisustuksessa

Ei ole samantekevää, millaisessa ympäristössä asumme. Koti on paikka, jossa vietämme valtaosan ajastamme, ja se on myös paikka, jossa olemme paljaimmillamme. Kotona on tarkoitus rentoutua ja olla rauhassa oma itsensä, ilman rooleja ja suorittamista. Kun akut on ladattu rakkaiden ihmisten seurassa, jaksaa jälleen arjen ja työelämän hektisyyttä paremmin.

Mikäli kotona ei näytä oman maun mukaiselta tai ympäristö on kovin hälyinen visuaalisesti, on rentoutuminen vaikeaa. Siksi kotiin kannattaa satsata mahdollisuuksien mukaan. Vanha viisaus kuuluu, että köyhänkään ei kannata hankkia halpaa, ja tässä on vinha perä. Huokeat kalusteet on tarkoitettu usein kestämään kulutusta vain rajallisen ajan, jonka jälkeen ne joutuu uusimaan. Tämä on myös epäekologista.

Design-huonekalut puolestaan on nimenomaan suunniteltu kestämään aikaa ja säilymään jopa perintönä sukupolvelta toiselle. Siksi niiden hintakin on korkeampi. Toisaalta yhden hankinnan tehtyään ei tarvetta uudelle kenties tule olemaan koskaan. Arvokasta designia on mahdollista etsiä ja löytää myös käytettynä erilaisten nettipalveluiden kautta ja varsinaisilta kirpputoreilta. Ei kannata unohtaa myöskään alennusmyyntejä!

Päivitä klassikot modernisti

Kun kalustuksen ja sisustuksen klassiset puolet ovat kunnossa, piristystä ja vaihtelua voi hakea huokeammin keinoin. Tällaisia ratkaisuja tarjoavat esimerkiksi erilaiset sisustustekstiilit, valaisimet ja julisteet. Oikein valitut ja kehystetyt julisteet voidaan nähdä jopa arvotaulun veroisena sisustuselementtinä. Julisteiden etuna on paitsi huokea hinta, myös laaja valikoima. Jokaiseen ympäristöön löytää oikean julisteen, kokipa merkittävänä valintaperusteena sitten aiheen tai värimaailman.

Julisteet saattavat vastata monenlaisiin tarpeisiin. Jotkut sulautuvat kalustukseen ja muuhun sisustukseen siten, että ne täydentävät huoneen kokonaisuutta ja harmoniaa tekemättä itsestään erityistä numeroa. Toisinaan juliste voi myös olla huoneen keskipiste, katseen vangitsija ja väripilkku. Eri huoneissa julisteita voi käyttää eri tavoin, mutta sellaista huonetta ei ole, jonne ne eivät sopisi.

Jokainen tarvitsee visuaalisia virikkeitä. Ne pitävät aivot virkeinä. Aivot kaipaavat virikkeitä aivan samalla tavalla kuin keho tarvitsee liikuntaa: ilman virikkeitä ajattelu ja luovuus näivettyvät. Kun julistetaulut ovat katseen kohteena, mieli virkistyy. Taulujen sijoittelussa kannattaa käyttää luovuutta. . Taulun voi sijoittaa yllättävään paikkaan tai asettaa seinää vasten. Joskus kollaasi on paras ratkaisu, toisinaan taas erityisen näyttävä taulu tarvitsee paljon tilaa ympärilleen.

Kuuntele kotisi tarinaa==

Kodin voi ajatella olevan paikka, jossa on paljon erilaisia aikakerrostumia ja jossa jokainen esine kertoo omaa tarinaansa. Design-huonekalut, jotka ovat kenties kulkeneet pitkän matkan suvussa, kertovat muistoista, joita on yhdessä koettu. Aikojen kuluessa niistä on tullut ainutlaatuisia ja arvokkaita muutenkin kuin vain rahalla mitattuna. Niistä on tullut jopa osa kodin ja sen asukkaiden identiteettiä.

Toisaalta vanhojen muistojen ja tarinoiden rinnalle nousee jatkuvasti uusia, aivan kuten perhekin laajenee uusilla ihmisillä. Joku juliste ilahduttaa yhden vuoden ajan, jonka jälkeen se on aika vaihtaa uuteen. Jostakin taas tulee niin rakas, että se pysyy ilahduttamassa omalla paikallaan vuodesta toiseen. Lasten kehystetyistä, hellyttävistä piirustuksista tulee arvotaidetta suvun parissa, kun lapset kasvavat ja muuttavat omiin koteihinsa. Kun ihminen tuntee oman kotinsa ja se huonekalujen tarinan, hän ymmärtää paremmin myös omia juuriaan ja omaa tarinaansa.