Sisusta matoilla – valitse matto huoneen mukaan

Matot eivät ole pelkästään käytännöllisiä, vaan ne ovat myös kauniita ja tuovat oman tunnelmansa huoneeseen kuin huoneeseen. Suomalaiset käyttävät paljon mattoja aina kylpyhuoneista makuuhuoneisiin ja olohuoneisiin. Matto tulee kuitenkin valita huoneen mukaan, jotta se pääsee oikeuksiinsa. Niin maton värillä, kuosilla kuin materiaalilla on väliä. Esimerkiksi kylpyhuoneeseen tai muuhun kosteaan tilaan valitaan yleensä juuri sinne suunniteltu matto. Monesti tällaisten mattojen pohja on tehty materiaalista, joka pitää maton paikallaan ja samalla estää kosteuden pääsemisen itse mattoon. Sen sijaan vaikkapa olohuoneeseen voi valita erittäin näyttävän maton, joka sopii kodin muuhun sisustukseen ja värimaailmaan.

Mattoja on monessa eri materiaalissa. Esimerkiksi kevyt ja pölytön viskoosimatto sopii erityisen hyvin makuuhuoneeseen. Se on helppo pitää puhtaana ja viskoosi on materiaalina miellyttävä. Matolla voi siis kävellä vaikka paljain jaloin ja se tuntuu silti mukavalta jalkapohjissa. Pehmoinen matto onkin parempi valinta makuuhuoneeseen kuin paljas lattia. Keittiöön taas kannattaa valita matto, jonka voi pestä mahdollisimman helposti. Varsinkin lapsiperheissä matolle saattaa tippua niin ruokaa kuin juomaakin, joten keittiöön tai ruokailutilaan ei kannata missään nimessä ostaa kallista, valkoista mattoa. Esimerkiksi räsymatto on sen sijaan paljon käytännöllisempi vaihtoehto.

Suosi suuria mattoja

Suomalaiset ajattelevat monesti, että riittää, kun matto vain peittää huonekalun tilavuuden. Sen ei kuitenkaan tarvitse riittää, vaan matoilla saa näyttävyyttä tilaan kuin tilaan, kun ne ostaa tarpeeksi suurikokoisina. Sisustajan ei siis missään nimessä kannata pelätä sitä, että matto olisi liian suuri. Suurikokoisilla matoilla voi luoda helposti erilaista tunnelmaa ja jopa jakaa tiloja. Samalla on syytä muistaa, että sellaiset tilat, joissa oleskellaan usein, tarvitsevat kestävän maton. Yksi kestävimmistä materiaaleista on juutti. Suomalaiset pitävätkin juuttimatoista ja sisustavat kotejaan innokkaasti juuttimatoilla.

Suurikokoiset matot pysyvät helposti paikoillaan jo niiden koon vuoksi. Sen sijaan pienempien mattojen kohdalla paikaltaan liukuminen voi olla ongelma. Ohuiden ja pienikokoisten mattojen alle kannattaa asentaa liukueste, joka pitää maton varmasti paikallaan. Liukuestettä voi ostaa kerralla suuremman palan, sillä siitä voi leikata sopivan kokoisia paloja ja asettaa ne mattojen alle. Näin mattojen liukumisesta ei tarvitse olla ollenkaan huolissaan.