Designhuonekaluissa voi pihistää ja panostaa

Oman kodin sisustaminen on harrastus, jonka voi aloittaa milloin tahansa ja jota voi jatkaa ikuisesti. Voit myös hankkia kotiisi vain välttämättömät huonekalut mahdollisimman edullisesti tai panostaa kunnolla arvokkaisiin designhuonekaluihin. Silloinkin, kun sisustus tuntuu olevan valmis, moni jatkaa eteenpäin, sillä maku on saattanut jo matkan varrella muuttua tai jokin huonekalu saattaa kaivata uutta tilalleen. Sisustuksen avulla kodista on mahdollista tehdä juuri oman näköisensä ja kannattaakin seurata omia mieltymyksiään valtavirtatrendeistä huolimatta. Kannattaa ottaa huomioon myös kodin erilaisten toimintojen varmistaminen sekä kestävä kehitys. Etenkin tulevaisuuden kodeissa otetaan huomioon energiatehokkuus, ulkonäkö sekä arkea helpottavat ratkaisut.

Tee pohjatyöt kunnolla

Jos teet perusteellista sisustuksen uusimista tai aloitat aivan alusta vaikka muuttaessasi uuteen kotiin, kannattaa aloittaa perusasioista. Ovatko seinät suorassa? Kaipaavatko pinnat uusimista? Kotitapetti tarjoaa todella suuren määrän erilaisia tapetteja, joilla voit modernisoida kotisi tai vanhan talon kohdalla, löytää sille ajan hengen mukaiset tapetit. Muista panostaa myös yksityiskohtiin ja laita kerralla kuntoon niin ikkunoiden karmit kuin jalkalistatkin. Tekemättä jääneet työt unohtuvat usein ja saattavat unohtua jopa vuosien ajaksi. Kunnolla tehtyä ja näyttävää pohjaa vasten myös designhuonekalusi saavat arvoisensa paikan kodissasi.

Etsi löytöjä

Jos rakastat designhuonekaluja, mutta pyrit sisustamaan kotiasi hieman pienemmällä budjetilla, kannattaa kääntyä erilaisten käytettyjä huonekaluja myyvien liikkeiden ja sivustojen puoleen. Monet sisustamisesta innostuneet ovat tehneet mitä parhaimpia designlöytöjä jopa kirpputoreilta ja etenkin pienemmiltä paikkakunnilta voi tehdä arvokkaitakin löytöjä pikkurahalla. Jos etsit tiettyä designklassikkoa, kuten Aallon tai Artekin vanhoja arvostettuja esineitä, voit etsiä niitä myös Facebook-ryhmistä, joissa ostetaan ja myydään suomalaisia erikoisuuksia. Tällä hetkellä etenkin 50-60 -lukujen tyyli on pinnalla ja tuon ajan designhuonekalut tekevät hyvin kauppaansa.

Hanki ajattomia kalusteita

Jos olet hankkimassa ensimmäisiä designkalusteitasi, kannattaa miettiä, minkälaiset huonekalut sopivat juuri sinun kotiisi. Jos et ole hankkimassa tiettyä design-huonekalua pelkästään sen kauniin ulkonäön vuoksi, kannattaa varmistaa, että se on myös käytännöllinen ja täyttää odotuksesi. Istuinta ostaessasi, mieti ulkonäön lisäksi myös istumamukavuutta. Liikkeessä huonekaluja ihastellessasi ota huomioon myös oman kotisi mittasuhteet, sillä valtavassa tilassa esineet näyttävät pienemmiltä kuin ne todellisuudessa ovatkaan. Mieti myös sitä, miten designhuonekalun ilme kestää aikaa omassa sisustuksessasi ja ota huomioon myös designhuonekalun mahdollinen jälleenmyyntiarvo. Jos budjettisi ei anna periksi kokonaisen design-kaluston hankkimiseen, voit hyvin panostaa yhteen hienoon esineeseen ja tehdä siitä kotisi katseenvangitsijan.

Nauti kodistasi

Muista, että olet sisustamassa omaa kotiasi, jossa vietät suurimman osan ajastasi. Vaikka pitäisitkin vieraiden kestitsemisestä, kodin tulisi ensisijaisesti olla sen asukkaita varten suunniteltu ja sisustettu. Hanki siis kotiisi huonekaluja, jotka lisäävät asumismukavuutta, mutta ovat myös omaa tyyliäsi ja nautit niiden ulkonäöstä. Hanki vaikka itseäsi miellyttävä tanskalainen designklassikko ja suunnittele muu sisustus sopimaan sen ympärille. Kaikkien huonekalujen ei tarvitse olla samasta muotista, vaan voit hyvin yhdistellä erilaisia tyylejä oman makusi mukaan. Mikset yhdistäisi vaikka 60-luvun klassikkohuonekalua nykytaiteeseen tai ripustaisi modernin designlipaston päälle antiikkista peiliä? Omassa kodissasi voit rikkoa rajoja ja tehdä tilasta juuri sellaisen, missä sinä ja perheesi parhaiten viihdytte.